To fagfolk på verftet – med over 90 års samlet erfaring i ryggen

Publisert
26/9/2024

Når man tenker på skipsverft, ser man kanskje for seg store maskiner, flotte verktøy og tunge løft. Men i kjernen av enhver god bedrift ligger det mennesker som elsker det de gjør. To gode eksempler på slike mennesker er Bjørn Kåre Espeland og Rune Hovland, som begge har brukt store deler av sitt arbeidsliv på å bygge og utvikle Westcon Yard i Florø.

Formann i plate- og sveiseavdelingen

Bjørn Kåres reise startet ved Ankerløkken Verft i Førde, der han ble lærling i 1976. Etter mange år med varierte roller, fra snekker til platearbeider og sveiser, har han nå funnet roen hos Westcon Yard Florø. Som formann i plate- og sveiseavdelingen har han ansvaret for å planlegge arbeidet på hver båt, sørge for at alt blir gjort riktig, og sikre at helse, miljø og sikkerhet (HMS) ivaretas. Han ser ansvaret som formann som en mulighet til å veilede og sikre en effektiv arbeidsdag.

"Jeg kommer på jobb litt før klokken 06. Da starter vi dagen med kaffe og en prat med formennene og prosjektlederne," forteller Bjørn Kåre. Hans arbeidsdag er preget av planlegging, møter og tett oppfølging av arbeidslaget.

 

Deep Energy

Prosjekter som "Deep Energy" har vært både utfordrende og givende, forteller Bjørn Kåre. Investeringene Westcon Yard har gjort i nye maskiner og en ny dokk gir energi og motivasjon til å fortsette å være nysgjerrig på faget.

Deep Energy er et rørleggingsfartøy som ble ferdig utrustet hos Westcon Yard Florø den 30. april 2013. Etter dåpen den 3.mai ble M/S «DEEP ENERGY» beskrevet som ett av de største rørleggingsfartøyene som er bygget.

 

Trofast motverftet siden slutten av 70-tallet

Rune Hovland har en annen inngang til verftsindustrien.Oppvokst i Florø, begynte han også på Ankerløkken verft på slutten av 70-tallet. Den gangen gikk han på yrkesskolen, og på grunn av mangel på arbeidskraft ved Ankerløkken verft ble alle 11 i klassen hans tilbudt lærekontrakt før skoleåret var slutt. Siden den gang har han vært trofast mot verftet, som Westcon Yards kjøpte opp i 2002, med unntak av noen år som hovedtrener og spillerutvikler i Florø sportsklubb.

Rune har nå ansvaret for brennehallen, en moderne avdeling som sørger for nøyaktige ståluttak til Westcons prosjekter. Arbeidsdagen hans starter med planlegging, der han og teamet fordeler oppgavene på de mange maskinene som brukes i brenningen.

Et prosjekt som virkelig har satt spor, var i 2011, da Rune mottok en mengde arbeidstegninger og et stort spørsmål om han kunne programmere og brenne dem.

"Dette var noe jeg sa ja til uten helt å vite omfanget av arbeidet. Det viste seg at dette var sidestøttene til den nye dokka, og det skulle produseres to stykker. Den gang brukte vi et numerisk programsystem med mye punching av Essi-filer. Jeg har fortsatt mappen med Essi-filer og tilhørende diskett stående på kontoret," forteller Rune.

 

To viktige bærebjelker for Westcon Yard Florø

Både Bjørn Kåre og Rune er enige om at det er kombinasjonen av spennende prosjekter, gode kolleger og den konstante utviklingen i bransjen som driver dem fremover. Investeringer i nytt utstyr og teknologi har gjort hverdagen mer interessant, og de setter pris på et arbeidsmiljø der de blir utfordret.

"Jeg har alltid likt å hjelpe folk og følge med på utviklingen på båtene vi har inne," sier Bjørn Kåre. Rune påpeker også viktigheten av gode forhold når det gjelder lønn og fritid, samt at Westcon er en sentral arbeidsplass i Florø.

Begge har sett store endringer i skipsbyggingsindustrien siden de startet. Volumet av stål som håndteres i dag er markant lavere enn på 90-tallet, men samtidig har Westcon tilpasset seg markedet. Investeringene på kuttesiden og den nye dokka viser at Westcon satser for fremtiden.

Både Bjørn Kåre og Rune har samlet mye erfaring gjennom årene. Når de blir spurt om sine beste råd, er Bjørn Kåres svar enkelt: "Møt opp til rett tid og overhold arbeidstiden. Vis interesse, og spør hvis du lurer på noe." Rune legger til: "Gjør du en feil, stå for den, og ta konsekvensene."

Ved å klikke «Godta» aksepterer du lagring av cookies/informasjonskapsler på denne enheten. Cookies blir brukt til å utbedre side navigering, og samle brukerstatistikk for nettsiden for å forbedre innhold og brukeropplevelse. Du kan selv administrere hva du samtykker til ved å klikke på Preferanser. Les vår Personvernerklæring for mer informasjon.
No widows